top of page
Yazıcı Film

Otel Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Güncelleme tarihi: 1 Ağu

1. Otel Fotoğraf Çekimi Neden Gereklidir?

2023 yılı itibariyle resmi verilere göre Türkiye yaklaşık 15 bin, dünyada ise 1 milyon 100 bin otel bulunmaktadır.

Ne devasa bir sayı değil mi? Bu sayının bu kadar fazla olmasından dolayı müşterilere otel odalarını pazarlayan birçok aracı işletme ortaya çıkmış (Booking, Trip Advisor, Hotels, Trivago ve yüzlercesi) ve hali hazırda çalışmalarını büyük bir ivmeyle devam ettirmektedir.



Sonuç olarak, müşteriler geniş otel ağı içerisinden isteklerine ve zevklerine en uygun oteli seçme özgürlüğüne ulaşmakla birlikte bu durum otel işletmecileri açısından büyük bir rekabeti de beraberinde getirmiştir. Öyle ki artık müşteriler konaklayacağı otelin fotoğraflarını ve videolarını detaylı olarak incelemeden kesinlikle kiralama yapmamaktadır.


Günümüzde otel müşterileri aynı bölgede, aynı kapasitede ve tamamen aynı hizmetleri sunan birkaç otel grubu arasından genelde pazarlama çalışmaları iyi olan ve mekan anlamında sürpriz yaşamayacakları otelleri fiyatı makul derecede pahalı da olsa tercih etmektedir!

İşte tam da bu noktada otel işletmecilerinin özellikle de otel alanında yetkin olan bir fotoğrafçıdan fotoğraf hizmeti almasının pazarlama çalışmalarına ivme katacağını söylemek çok doğru bir yaklaşım olacaktır.


2. Müzakere ve Ön İnceleme Süreci

Oteller için fotoğraf çekiminin ne kadar önemli bir süreç olduğuna ikna olduysanız şimdi gelin bunu nasıl yapacağımıza göz atalım.


2.1 İşletmeci İle Görüşme Süreci

Gerek otel işletmecisinden gelen talep gerekse işletmeciye yapılan teklif doğrultusunda olsun, ticari olarak en önemli aşamalardan biridir. Bu aşamada fotoğrafçı olarak işletmeye katılacak katma değerlerden bahsedilmeli ve önceki projeler işletmeci beğenisine sunulmalıdır.


Otel çekim sırasında muhtemelen hali hazırda çalışan bir yapı olacağından dolayı ek personel, oda kapatılması ve ekstra temizlik vs. beklentiler işletmeciye net bir şekilde ifade edilmelidir.

Bunlara ek olarak otelin sunduğu hizmetler hakkında bilgi alınması, bu hizmetlerin fotoğraflarla nasıl anlatılacağının planlanması açısından oldukça kritiktir.


Örneğin, otelin ücretsiz iptal, otelde ödeme gibi seçenekler varsa resepsiyon bölümünde kadrajda bu olanakları gösterecek bilgilendirme yazılarının olmasını sağlayabilirsiniz. Ve ya, otelin aile hamamı, spa, odaya servis veya özel kafe gibi hizmetleri varsa bunları fotoğrafınızda bir kompozisyon öğesi olarak kullanabilirsiniz.


2.2 Otelde Ön Keşif Süreci

İşletmeci ile anlaşmaya vardıktan sonra yapılacak ilk iş belki de mekanı yerinde incelemek olmalıdır. Çekim yerine önceden gidip birkaç kare almak ve asıl çekimde karşılaşılabilecek sorunları önceden görmek çok ciddi bir kazanım sağlayacaktır.


Makinenizin ISO, Enstantane, Diyafram Açıklığı ve Odak Uzaklığı başta olmak ayarlarınızı ortama göre çekimden gününe kalmadan belirlemek çok akıllıca olmakla birlikte profesyonellik imajınızı oldukça kuvvetlendirecektir


Her ne kadar makine ayarları önemli ise de bir fotoğrafçı için en önemli doğal faktör ışıktır. Özellikle otel binasının dış çekimi yapılırken ışığın gölge oluşturmadığı saatler belirlenmelidir. Ayrıca dış çekimin yapılabileceği uygun bir alan da belirlenmelidir. Bu noktanın biraz yüksekte kalmasında ve kompozisyonu güçlendirecek estetik öğeleri (ağaç, deniz, doğa vs.) kadraja alacak bir noktada olmasında bir sakınca yoktur. Fakat, otel binasının ana konu olduğu ve herhangi bir öğenin ana konuyu sönük bırakacak şekilde kadraja girmesine müsaade edilmemelidir.

Ayrıca otelde dış aydınlatma mevcutsa ve gece çekiminde güzel bir kare yakalanacaksa mutlaka değerlendirilmelidir.


Son olarak çekim yapılacak alanlar, tahmini çekim noktaları ve hatta yaklaşık poz sayıları bile belirlenmeli, çekim günü planlaması yapılmalıdır.


2.3 Çekim Mekanlarının Planlanması

Yukarıda da belirtildiği üzere müşteriler artık otel tercihinde çok daha fazla seçici davranmaktadır. Bu nedenle, otelin sunduğu tüm hizmetlerin fotoğraflarla da müşterilere aktarılması oldukça önemlidir.


Otel türüne göre de değişebilmekle birlikte lobi, resepsiyon alanı, kafeterya alanı, kafeterya yemekleri, havuz, spor salonu, kafeterya, bar, eğlence alanı, ortak alanlar, teras, dış alanlar, konferans salonu çekimleri de en az odalar kadar önemli ve kesinlikle farklı açılardan fotoğraflanması gereken alanlardır.


Ön incelemede hangi alanda kaç kare çekileceğinin yaklaşık olarak belirlenmesi iş hızı anlamında oldukça fayda sağlayacaktır.


2.4 Otel'e Yapılması Gerekenler Listesi Verin!

İşletmeciyle yapılan görüşme doğrultusunda çekimden 1 gün önce, mümkünse de birkaç gün önce otel işletmecisine yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmelidir.


Aşağıda örnek bir çalışma yapılmış olmakla birlikte listeye ilave yapılabilir veya listeden çıkarma yapılabilir.


  • Çekim yapılması planlanan odalar gün boyu misafir girişine kapalı olmalıdır.

  • Çekim esnasında 1 otel görevlisi operasyonel işler için eşlik etmelidir.

  • Çekim yapılacak odaya estetik bir sunumla (meyve tabağı veya tepsisi) meyve tabağı, kadeh sunumuyla birlikte meşrubat veya çiçek aranjmanı konulması fotoğrafların daha etkili olmasını sağlayacaktır.

  • Odaya kahvaltı servisi varsa kahvaltı sunumu mutlaka çekime dahil edilmelidir.

  • Balayı konsepti varsa yatağa çiçek aranjmanı, zeminde gül yaprağı veya banyo küvetine köpük / banyo bombası gibi uygulamalarla bu hizmet daha etkili bir şekilde müşterilere fotoğraflarla aktarılabilir.

  • Çekim yapılacak odaların ve diğer alanların aydınlatma kontrolleri yapılmalı, eksik lamba varsa giderilmelidir.

  • Odalarda televizyon, telefon ve lambader kabloları toparlanmalıdır.

  • Odalarda çekimden önce detaylı temizlik yapılmalıdır, camlar temiz olmalıdır. Nevresim takımları ve kumaşların düzgün durduğundan emin olunmalıdır.

  • Banyoda da çekim yapılacağından banyo kısmındaki havlu, bornoz, kurutma makinesi, sabun vs. gibi ekipmanlar temiz, düzenli ve eksiksiz olursa daha estetik ve profesyonel bir imaj verilebilir.

2.5 Ekipmanlarımızı Hazırlayalım (Kamera, Lensler, Tripod, Yedek Batarya ve Şarj Cihazı)

Evet. Mantalite olarak nasıl ilerleyeceğimizi konuştuk. Artık biraz daha teknik konularla ilerleyebiliriz.

Makine olarak videonun yanı sıra fotoğraf yönü kuvvetli olan bir makine ile başlamak akıllıca olacaktır. Yazının devamında bahsedeceğimiz nedenlerden dolayı 25 MP ve daha yüksek çözünürlük değerine sahip ve RAW fotoğraf çekebilen bir makineye sahip olmanız bu işin kilit noktalarındandır.


Bir diğer önemli nokta ise çekimlerinizi Full Frame bir kamera ile yapmaktır. Özellikle iç mekan çekimlerinde Full Frame yerine APS-C sensörlü kameralar kullanıldığından 16 mm geniş açı sayılabilecek lenslerde bile Full Frame eşdeğeri 24 mm olduğu için kesilmiş fotoğraflara neden olmaktadır. O nedenle mekanın tamamının bir bütün olarak fotoğraflanması için Full Frame bir kameraya sahip olmak oldukça önem arz etmektedir.


Evet, kamerayı belirledikten sonra geldik bir diğer önemli seçime: Lensler!

Otellerde mimari çekimlerde kısa alanda geniş alanı fotoğraflamak gerektiği için Full Frame kamera ile uyumlu maksimum 16 mm odak uzaklığına sahip geniş açı lens muhtemelen en çok kullanacağınız lens olacaktır. Buna ek olarak 35 mm veya 50 mm lensi de daha yakın çekimler için kullanmakla birlikte odak uzaklığı daha fazla olan lense muhtemelen ihtiyacınız pek olmayacaktır.


Görüntülerde titremeye sebep olmaması açısından tripod kullanımı da son derece önem arz etmektedir.


Yapay ışık ise mimari çekimlerde gölgelere ve yapaylığa sebep olabileceği çok fazla önerilmemektedir. Ayrıca otellerde genelde aydınlatma yeteri düzeyde de olduğundan çok da gerek kalmamaktadır. Özellikle yapay ışığın düşük kalabileceği spa ve bar gibi alanlarda ortam aydınlatması, flaştan ziyade ISO yükseltilerek veya hareketli bir obje yoksa enstantane değeri 1/10 ve 1/20 değerlerine kadar çekilerek telafi edilebilir.


Son olarak çekimin 1 gün boyunca devam edeceğini öngörerek yedek bataryalarınızın ve şarj cihazının yanınızda olduğundan emin olunuz.


3. Büyük Gün: Çekim Günü

Otel işletmecisi ile görüşmemizi gerçekleştirdik, planlamalarımızı yaptık, ekipmanlarımız da hazır. Artık çekime hazırız.


3.1 Hangi Formatta Çekim Yapmalıyım? JPEG mi RAW mı?

Ekipmanları da tamamladığımıza kamera ayarlarımızla devam edebiliriz. Bu konuda ilk önerimiz fotoğraflarınızı mutlaka ama mutlaka RAW formatta çekmek olacaktır. Peki ya neden RAW?


Konu bütünlüğü gereği RAW format nedir konusuna çok fazla girmeden belirtmek gerekirse anlık görüntüyü kaydeden ve fotoğraf düzenleme çalışmalarının kısıtlı olacağı JPEG formatın aksine, RAW formatında görüntüyü oluşturan her bir pikselin ışıksal değeri makineye kaydedilir. Bu formatta fotoğraf çektiğinizde fotoğraf düzenleme programıyla gölgelere, parlak alanlara çok daha esnek şekilde fotoğrafın diğer alanlarını bozmadan müdahale edebilir, kontrast, beyaz ayarı gibi ayarları çok rahat bir şekilde ayarlayabilirsiniz.


Aşağıda düzenlenmiş RAW fotoğrafının, JPEG formata göre özellikle gölge alanlarda daha fazla detay barındırdığını ve daha yüksek dinamik aralığa sahip olduğunu tespit edeceksiniz.



Bazı fotoğrafçılar yüksek dinamik aralığa sahip fotoğrafları elde etmek için HDR Tekniği'ni önermektedir. Fakat, HDR Tekniği ile 1 fotoğraf elde etmek için en az 3 farklı makine ayarında 1'er kare yani toplamda 3 kare fotoğraflamak, bunları doğru şekilde yazılımla birleştirmek ve bunu çok sayıda fotoğraf için yapmak düşünüldüğünde çok mantıklı bir tercih olmamaktadır. Üstelik düzenlenmiş RAW ve HDR fotoğraf arasında yaklaşık 2 bitlik bir dinamik aralık farkı (yaklaşık %10) olduğu düşünüldüğünde RAW format çok mantıklı bir tercih olarak öne çıkmaktadır.

Yani ilk önerimiz: Fotoğraflarınızı RAW formatta çekin.


3.2 Fotoğrafların Çözünürlük ve Boyutu Ne Olmalı?

İkinci önerimiz ise fotoğrafın çözünürlüğü ve boyutu ile ilgilidir. Makinenizin çözünürlük değeri ne kadar yüksekse elbette o kadar iyidir ve bunu sonuna kadar kullanmak gerekir. Örneğin; 25 MP bir kameraya sahipseniz makine ayarınızı 6000x4000 piksel (Yani 24 MP) olarak ayarlayabilirsiniz.

Fotoğraf boyutu olarak da piyasada hali hazırda en çok kullanılan format 3/2'dir. Her ne kadar çoğu dijital ekranların en/boy oranı 16/9 olsa da bu format çoğunlukla video için kullanılmakta, fotoğraf için çok fazla yatay boşluğa sahip bir format olmaktadır. 4/3 oranı da tercih edilmekle birlikte bu oranda da dikey boşluklar fazla olabilmektedir.



Bu nedenle ikinci önerimiz: Fotoğrafınızı 3/2 boyutunda ve makinenizin maksimum çözünürlük ayarında çekin.


3.3 Diğer Kamera Ayarları

Son önerimiz ise tercih edilmesi gereken diğer kamera ayarları ile ilgili olacaktır.

İsterseniz öncelikle diyafram ayarına kısaca bir değinelim. Otel çekiminin de içinde olduğu "ticari" çekimlerde fotoğraflarda özellikle bazı noktaların veya bölgesel alanların net olması istendiği için kısık diyafram çoğu zaman çok fazla istenen bir şey değildir. Diyafram değerinizi 5.6 veya daha düşük değerde tutarak ve odağınızı konunuza ayarlayarak, konunuzu arka plana göre bir adım daha öne çıkarabilirsiniz.


3.4 Farklı Saatlerde Çekim Yapın

Otel fotoğraflarını çekerken ışık avantajından dolayı genelde gündüz saatleri tercih edilmektedir. Fakat, otelin farklı saatlerde çekilmiş özellikle etkinliğe veya hizmete ait fotoğrafların da olması şüphesiz müşteriler açısından cezbedici olacaktır.


Örneğin; gece saatlerinde otelin barından veya restoranından bir ambiyansın fotoğraflanması, akşam saatlerinde otelin çevresinde yürüyüş ve spor yapan müşterilerin fotoğraflanması ve günün erken saatlerinde güneşin doğuşunun verdiği yumuşak ışığın yansıması ile birlikte kahvaltısını yapan müşterilerin fotoğraflanması ile müşterileri oteli 24 saat canlı kalan bir yapı olduğuna ikna ederek otel odasının satılması konusunda teşvik edici olacaktır.


3.5 Çekimlere İnsanları Dahil Edin!

Ne kadar mükemmel çekim yapılırsa yapılsın ya da ne kadar iyi makineye sahip olsanız da içinde insanların olmadığı fotoğraflar oteli terk edilmiş bir yapı gibi gösterecek veya canlılığını sekteye uğratacaktır. O nedenle fotoğraflarınızda insanları kullanmanız önem arz eden konulardandır.


3.6 Fotoğraf Çekim Açısı

Otel fotoğrafı her ne kadar ticari amaç içerse de mimari fotoğraf sınıfına dahil olduğu için özellikle bazı mekanlarda estetik bir yaklaşım da aranmaktadır. Bu noktada fotoğrafların çekim açısı önem arz eden konulardan biridir.


Önerimiz: Fotoğraflarınızı konunuza 30 derece açıyla çekerseniz muhtemelen daha estetik bir kare elde edeceksiniz. Ayrıca kadrajınızı standart yükseklikte konumlandırmak yerine daha yüksekte kimi nadir durumlarda da daha alçakta konumlandırarak etkili görseller elde edebilirsiniz.


4. Fotoğrafların Düzenlenmesi

Evet, yoğun bir mesainin ardından geldik fotoğrafların düzenlenmesine. Fotoğraf düzenlemeyle ilgili birçok program kullanılmakla birlikte Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop programları piyasada başı çekmektedir. Bunun yanı sıra bir çok online yazılım olmakla birlikte fotoğraflarınızın kalitesini düşürebileceğinden ve belirli bir standart teşkil etmeyeceği için kullanılmasını önermiyoruz.



Bu programları da kullanım işlevi anlamında kısaca karşılaştırdığımızda Lightroom daha çok fotoğraf düzenlenmesi, koleksiyon oluşturulması ve fotoğraf yığınlarının yönetilmesi için kullanılırken, Photoshop fotoğraf düzenlemesinin yanı sıra manipülasyon ve görsel tasarımların oluşturulması için kullanılmaktadır. Kullanım kolaylığı ve aynı anda birden fazla fotoğrafın düzenlenmesine olanak veren yapısı da dikkate alındığında;

İlk önerimiz: Fotoğraflarınızı düzenlemek için Lightroom kullanın.


Gerek RAW formatında gerekse JPEG formatında çekim yapmış olalım, fotoğrafın doğallığını kaybedecek şekilde fazla düzenlenmesi istenen bir şey değildir. Keskinlik, beyaz ayarı, pozlama vs. gibi ayarlar yapılırken ayar kademeleri normal değerinden +- %25 olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bu anlamda ikinci önerimiz fotoğraf düzenlemesinin ayar kademelerinde ufak dokunuşlar yapılarak düzenlenmesidir.


Bu yazımızda otel fotoğrafçılığıyla ilgili tecrübe edilen, derlenen bilgileri sizinle paylaşmaya çalıştık. Fayda sağladığınızı umar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page